Póréhagyma olívaolajon (Zeytinyağlı Pırasa)
Hozzávalók:
- fél kg póréhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 marék rizs
- 2 ek. olívaolaj
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 ek. paradicsomszósz
- 1 kk. paprikalekvár (Édes Anna vagy Piros Arany is lehet akár)
- 1 csipet cukor
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A
felhevített olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát,
majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és paprikalekvárt. Pár perces
kevergetést követően rátesszük az előzőleg alaposan megmosott és kb. 4
cm-esre feldarabolt póréhagymát, valamint a nem vékonyra felkarikázott
sárgarépát.
15-20
percig víz nélkül, gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma levet nem
ereszt. Beleszórjuk a két marék rizst, de ízlés szerint akár többet is
lehet. Ezt követően felöntjük forró vízzel annyira, hogy a hagymánkat
ellepje. Sóval, borssal ízesítjük és egy csipet cukrot is adunk hozzá.
Folyamatosan figyelve rá puhulásig főzzük. Ha elérhető az
idényparadicsom, akkor egyet érdemes hozzáadni.
Nagyszerű
egytálétel, itt leginkább főtt rizzsel, friss kenyérrel és joghurttal
kínálják. Fogyasztás előtt frissen facsart citromlével bolondítják meg.
Én nagyon sokszor készítek mellé fasírtot vagy sült csirkét, de
anyósomék pl. önmagában fogyasztják.
Zöldbab olívaolajon (Zeytinyağlı taze fasulye)
Ez
az étel nagyon hasonló az előzőhöz, az elkészítési módja ugyanaz, csak a
póréhagyma-sárgarépa helyett zöldbabot használunk. A zöldbabot ugyanúgy
az olajon pároljuk egy bő negyedóráig, utána felöntjük forró vízzel.
Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük, ízlés szerint egy gerezd
fokhagymát is hozzáadhatunk.
A
török konyha nagyon sokszor alkalmazza alapként az olívaolajon
fonnyasztott hagymát, amihez paradicsomszószt adnak és kicsit
összeforralják. Még a pörköltes jellegű ételeknél is ez az első lépés,
anyósom pl. egyáltalán nem kezd csak olaj+vöröshagyma+pirospaprikával.
Más régiókban azonban eltérő lehet a módszer.
Bulguros spenót olívaolajon (Zeytinyağlı bulgurlu ıspanak)
Hozzávalók:
- 1 kg friss spenót
- 4 ek. olívaolaj
- 2 marék nagy szemű bulgur
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- 1 kk pirospaprika (ha durvára őrölt török fajtát használunk, akkor többet is elbír)
Elkészítés:
A
felhevített olívaolajra rádobjuk az alaposan megmosott spenótleveleket.
Gyorsan össze fognak esni és bő levet eresztenek. Megszórjuk a
pirospaprikával, sóval és borssal, majd rátesszük a marék bulgurt, az
összedarabolt paradicsomot és az összetört fokhagymát. Fedő alatt, víz
nélkül kb. 20 percig pároljuk. A spenót gyorsan elkészül, a bulgurt kell
kóstolgatni, hogy biztosan puha legyen.
Egyszerű
és gyors étel, mi köretként szoktuk enni húsos, sült ételekhez. Pl.
kedvelt menünk a sült hús, hozzá párolt rizs, bulguros spenót és friss
idénysaláta.
Jó étvágyat!
http://tedeinturkey.wordpress.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése