Oldalak

2014. november 17., hétfő

Török ételek

Póréhagyma olívaolajon (Zeytinyağlı Pırasa)

Olívaolajas póréhagyma
Póréhagyma olívaolajon
Hozzávalók:
  • fél kg póréhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 marék rizs
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 1 ek. paradicsomszósz
  • 1 kk. paprikalekvár (Édes Anna vagy Piros Arany is lehet akár)
  • 1 csipet cukor
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A felhevített olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és paprikalekvárt. Pár perces kevergetést követően rátesszük az előzőleg alaposan megmosott és kb. 4 cm-esre feldarabolt póréhagymát, valamint a nem vékonyra felkarikázott sárgarépát.
15-20 percig víz nélkül, gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma levet nem ereszt. Beleszórjuk a két marék rizst, de ízlés szerint akár többet is lehet. Ezt követően felöntjük forró vízzel annyira, hogy a hagymánkat ellepje. Sóval, borssal ízesítjük és egy csipet cukrot is adunk hozzá. Folyamatosan figyelve rá puhulásig főzzük. Ha elérhető az idényparadicsom, akkor egyet érdemes hozzáadni.
Nagyszerű egytálétel, itt leginkább főtt rizzsel, friss kenyérrel és joghurttal kínálják. Fogyasztás előtt frissen facsart citromlével bolondítják meg. Én nagyon sokszor készítek mellé fasírtot vagy sült csirkét, de anyósomék pl. önmagában fogyasztják.

Zöldbab olívaolajon (Zeytinyağlı taze fasulye)

Zöldbab olívaolajon (Forrás: http://www.keyiflitadlar.com/)
Zöldbab olívaolajon (Forrás: http://www.keyiflitadlar.com/)
Ez az étel nagyon hasonló az előzőhöz, az elkészítési módja ugyanaz, csak a póréhagyma-sárgarépa helyett zöldbabot használunk. A zöldbabot ugyanúgy az olajon pároljuk egy bő negyedóráig, utána felöntjük forró vízzel. Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük, ízlés szerint egy gerezd fokhagymát is hozzáadhatunk.
A török konyha nagyon sokszor alkalmazza alapként az olívaolajon fonnyasztott hagymát, amihez paradicsomszószt adnak és kicsit összeforralják. Még a pörköltes jellegű ételeknél is ez az első lépés, anyósom pl. egyáltalán nem kezd csak olaj+vöröshagyma+pirospaprikával. Más régiókban azonban eltérő lehet a módszer.

Bulguros spenót olívaolajon (Zeytinyağlı bulgurlu ıspanak)

Bulguros spenót olívaolajon
Bulguros spenót olívaolajon (Forrás: http://yaseminmutfakta.blogspot.com/)
Hozzávalók:
  • 1 kg friss spenót
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 marék nagy szemű bulgur
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kk pirospaprika (ha durvára őrölt török fajtát használunk, akkor többet is elbír)
Elkészítés:
A felhevített olívaolajra rádobjuk az alaposan megmosott spenótleveleket. Gyorsan össze fognak esni és bő levet eresztenek. Megszórjuk a pirospaprikával, sóval és borssal, majd rátesszük a marék bulgurt, az összedarabolt paradicsomot és az összetört fokhagymát. Fedő alatt, víz nélkül kb. 20 percig pároljuk. A spenót gyorsan elkészül, a bulgurt kell kóstolgatni, hogy biztosan puha legyen.
Egyszerű és gyors étel, mi köretként szoktuk enni húsos, sült ételekhez. Pl. kedvelt menünk a sült hús, hozzá párolt rizs, bulguros spenót és friss idénysaláta.
Jó étvágyat!
http://tedeinturkey.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése