Oldalak

2014. február 1., szombat

Csörgefánk

Svájci csörögefánk

  • 2014.01.31.
A lapos és ropogós csörögefánk nem csak nálunk kedvelt farsangi finomság.

A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk.

Hozzávalók:
kb. 16 darab csörögéhez: 5 friss tojás, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 50 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 1 késhegynyi sütőpor, 1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja; a sütéshez: 5 dl étolaj, a tetejére: 2-3 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).

A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk. Szobahőmérsékleten letakarva legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) pihentetjük.

A tésztából kis golyókat formázunk, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.

Meleg (de nem forró) olajban a lepénykék mindkét felét megsütjük, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése