Oldalak

2013. november 13., szerda

Mézeskalács



Egy hét múlva advent első vasárnapja . A virágboltok kirakataiban szebbnél szebb adventi koszorúk díszelegnek . A blogokban megjelentek a mesésebbnél mesésebb mézeskalácsok . Csoda , hogy kedvet kaptunk  a gyerekekkel egy kis sütögetéshez ? Persze nem olyan szépek , mint másoké , de első próbálkozásnak úgy gondolom nem rossz . A kalácsok most nem gyermekeim kényeztetésére készültek , hanem az adventi koszorúnk ( amit majd később szeretnék megmutatni ) fontos részének . Persze azért egy egy darab eltünedezett írókázás közben :) ! A mézesek készítéséhez ki más receptjét használhattam volna , mint Moháét . Az általa készített kalácsok a legszebbek a világon azok közül amiket valaha láttam . Minden tiszteletem az Övé !!! A recept teljes egészében az Övé , semmit sem változtattam rajta !





 Hozzávalók:



15 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
4 tk.mézesfűszer
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 ek.víz  (a kakaósba mehet 4 is)
50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)






A mézet a vajjal összeolvasztom, hűlni hagyom. A tojásokat a porcukorral fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverem a robotgéppel, beleöntöm a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozom és ez is mehet a hűtőbe egy éjszakára.







A piros szín sütés után kerül  a mézesre, egy vékony ecsettel bekenem a Szilas málnapiros színű ételfestékével.










Ezután 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.
Ha kihűltek, lehet írókázni őket. Ehhez a fehérjét elkezdem habbá verni és lassan adagolom hozzá a kétszer átszitált porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok a kézfejemre és az nem folyik szét.
Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem.
Egy zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára nagyon pici lyukat vágok, így szép vékonyan lehet vele írni.
Ha nem akarom cifrázni, akkor dió nagyságú gombócokat formázok lisztes kézzel, ezeket kb. 12 percig sütöm, így olyan igazi, félgömb alakú puszedli formájuk lesz.
Lehet csokival bevonni, magokkal díszíteni, stb...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése