*
A változatos sokrétű bolgár konyhából egy mindenki által elkészíthető
négyfogásos menüt ajánlunk az olvasó figyelmébe. Nagycsaládoknak, ünnepi
összejövetelekre ajánljuk.
Sopszka saláta
Hozzávalók (10 adaghoz):
| 460 |
gramm |
friss paradicsom |
| 380 |
gramm |
friss kígyóuborka |
| 350 |
gramm |
friss húsos paprika vagy |
| 570 |
gramm |
sült húsos paprika |
| 120 |
gramm |
vöröshagyma vagy |
| 140 |
gramm |
új-hagyma |
| 100 |
gramm |
növényi olaj |
| 40 |
gramm |
alma- vagy borecet |
| 30 |
gramm |
petrezselyem |
| 350 |
gramm |
fehér (juh) sajt |
A zöldségeket jól megmossuk és megtisztítjuk;. A paprikát kis
kockákra vágjuk vagy megsütjük, a felső réteget meghámozzuk,
megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. A paradicsomot és az uborkát kockákra
vágjuk. A hagymát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk. Mindezt egy
tálba helyezzük, megsózzuk, és jól összekeverjük. Tálalás előtt
hozzáadjuk az olajat és az ecetet, valamint fehér sajtot reszelünk a
tetejére. Tetszés szerint díszítjük.
Hideg leves (Tarator)
Hozzávalók (10 adaghoz):
| 1500 |
gramm |
joghurt |
| 1000 |
gramm |
friss uborka |
| 80 |
gramm |
növényi olaj |
| 50 |
gramm |
dióbél |
| 50 |
gramm |
kapor |
| 30 |
gramm |
fokhagyma |
| 30 |
gramm |
só |
| 600 |
gramm |
hideg víz |
A joghurthoz keverés közben hideg vizet öntünk. Az uborkát kis
kockákra vágjuk, a dióbelet morzsára törjük mozsárban vagy ledaráljuk, a
fokhagymát kipréseljük, a kaprot nagyon apróra vágjuk, és mindezt
beletesszük a lébe. Jól összekeverjük és tálaljuk.
A bolgárok késő tavasszal és nyáron fogyasztják előszeretettel.
Gjuvecs kolostor módra
Hozzávalók (10 adaghoz):
| 1200 |
gramm |
bárány- vagy sertéshús (csontozatlan) |
| 150 |
gramm |
sertészsír vagy napraforgóolaj |
| 50 |
gramm |
vaj |
| 200 |
gramm |
vöröshagyma |
| 450 |
gramm |
friss vagy 120 gramm szárított gomba |
| 200 |
gramm |
fekete olajbogyó |
| 300 |
gramm |
friss paprika |
| 500 |
gramm |
friss paradicsom |
| 300 |
gramm |
rizs |
| 50 |
gramm |
fehér száraz asztali bor |
| 20 |
gramm |
só |
| 5 |
gramm |
pirospaprika |
| 5 |
gramm |
fekete bors (egész) |
| 50 |
gramm |
petrezselyem |
A húst kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, és az apróra vágott hagymával
együtt olajon pároljuk. Hozzáadjuk a friss, csíkokra vágott paprikát, a
pirospaprikát, a sót és a bort, majd a csíkokra vágott gombát szósznak. A
jól megkevert masszát csontlével vagy meleg vízzel felöntjük, és fedő
alatt pároljuk. Ha a hús és paprika megpuhult, hozzáadjuk a rizst, majd
10 perc múlva az előzetesen 2-3 percig főzött olajbogyót, a fekete
borsot (egészben), a meghámozott és felvágott paradicsomot. Az ételt a
sütőbe tesszük, és megsütjük. Tálaláskor petrezselymet szórunk rá.
Édes banica tejjel (kész réteslappal)
Hozzávalók (10 adaghoz):
| 300 |
gramm |
kész réteslap |
| 150 |
gramm |
vaj |
| 1000 |
gramm |
tej |
| 270 |
gramm |
cukor |
| 5 |
gramm |
tojás |
| 0,2 |
gramm |
vanília |
A réteslapokat az előzetesen kivajazott tepsibe tesszük, és a
felolvasztott vajjal egyenletesen leöntjük. Sütőben alacsony fokozaton
sütjük, amíg a tészta arany színt nem nyer. Közben felforraljuk - a
cukorral együtt - a tej 2/3 részét. A tojásokat a maradék tejjel
felverjük, és folyamatos keverés mellett a forró tejhez öntjük. Aromának
vaníliát adunk hozzá, és a réteslapokra öntjük. Lassú tűzön tovább
sütjük, és vigyázunk, hogy le ne égjen. Adagokra vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése