Oldalak

2013. december 19., csütörtök

Bolgár ételek

*
A változatos sokrétű bolgár konyhából egy mindenki által elkészíthető négyfogásos menüt ajánlunk az olvasó figyelmébe. Nagycsaládoknak, ünnepi összejövetelekre ajánljuk.
Sopszka saláta
Hozzávalók (10 adaghoz):
460 gramm friss paradicsom
380 gramm friss kígyóuborka
350 gramm friss húsos paprika vagy 
570 gramm sült húsos paprika
120 gramm vöröshagyma vagy
140 gramm új-hagyma
100 gramm növényi olaj
40 gramm alma- vagy borecet
30 gramm petrezselyem
350 gramm fehér (juh) sajt
A zöldségeket jól megmossuk és megtisztítjuk;. A paprikát kis kockákra vágjuk vagy megsütjük, a felső réteget meghámozzuk, megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. A paradicsomot és az uborkát kockákra vágjuk. A hagymát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk. Mindezt egy tálba helyezzük, megsózzuk, és jól összekeverjük. Tálalás előtt hozzáadjuk az olajat és az ecetet, valamint fehér sajtot reszelünk a tetejére. Tetszés szerint díszítjük.
Hideg leves (Tarator)
Hozzávalók (10 adaghoz):
1500 gramm joghurt
1000 gramm friss uborka
80 gramm növényi olaj
50 gramm dióbél
50 gramm kapor
30 gramm fokhagyma
30 gramm
600 gramm hideg víz
A joghurthoz keverés közben hideg vizet öntünk. Az uborkát kis kockákra vágjuk, a dióbelet morzsára törjük mozsárban vagy ledaráljuk, a fokhagymát kipréseljük, a kaprot nagyon apróra vágjuk, és mindezt beletesszük a lébe. Jól összekeverjük és tálaljuk.
A bolgárok késő tavasszal és nyáron fogyasztják előszeretettel.
Gjuvecs kolostor módra
Hozzávalók (10 adaghoz):
1200 gramm bárány- vagy sertéshús (csontozatlan)
150 gramm sertészsír vagy napraforgóolaj
50 gramm vaj
200 gramm vöröshagyma
450 gramm friss vagy 120 gramm szárított gomba
200 gramm fekete olajbogyó
300 gramm friss paprika
500 gramm friss paradicsom
300 gramm rizs
50 gramm fehér száraz asztali bor
20 gramm
5 gramm pirospaprika
5 gramm fekete bors (egész)
50 gramm petrezselyem
A húst kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, és az apróra vágott hagymával együtt olajon pároljuk. Hozzáadjuk a friss, csíkokra vágott paprikát, a pirospaprikát, a sót és a bort, majd a csíkokra vágott gombát szósznak. A jól megkevert masszát csontlével vagy meleg vízzel felöntjük, és fedő alatt pároljuk. Ha a hús és paprika megpuhult, hozzáadjuk a rizst, majd 10 perc múlva az előzetesen 2-3 percig főzött olajbogyót, a fekete borsot (egészben), a meghámozott és felvágott paradicsomot. Az ételt a sütőbe tesszük, és megsütjük. Tálaláskor petrezselymet szórunk rá.
Édes banica tejjel (kész réteslappal)
Hozzávalók (10 adaghoz):
300 gramm kész réteslap
150 gramm vaj
1000 gramm tej
270 gramm cukor
5 gramm tojás
0,2 gramm vanília
A réteslapokat az előzetesen kivajazott tepsibe tesszük, és a felolvasztott vajjal egyenletesen leöntjük. Sütőben alacsony fokozaton sütjük, amíg a tészta arany színt nem nyer. Közben felforraljuk - a cukorral együtt - a tej 2/3 részét. A tojásokat a maradék tejjel felverjük, és folyamatos keverés mellett a forró tejhez öntjük. Aromának vaníliát adunk hozzá, és a réteslapokra öntjük. Lassú tűzön tovább sütjük, és vigyázunk, hogy le ne égjen. Adagokra vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése