Oldalak

2013. december 22., vasárnap

Mézeskalács és Habkarika

Mézeskalács figurák

2013.11.28 16:17

Mézeskalács figurák
A mézeskalács recept, még anyukámé, nagyimé volt mióta az eszemet tudom ezt sütöttük. Amikor megsül, megkeményedik, mint a többi, de ez pár óra múlva visszapuhul. Én mindig elkészítem december elején és dobozban várja sorsát. Van, hogy ismétlünk, mert elfogy, de ha mégse fogyna, mert van más nassolni való is, akkor simán eláll, van, hogy szilveszterkor is marad még belőle.

Hozzávalók:
1 kg liszt, 32 dkg méz, 4 db tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 1 evőkanál zsír púpozva, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, (ha ez nincs én is össze szoktam tenni inkább 1 teáskanál fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg), 1 evőkanál szódabikarbóna, csipet só, tej kb 120-150 ml (liszt minőségétől függően amennyit felvesz.)
A mázhoz:
4 db tojás fehérje, 30 dkg porcukor, 1 evőkanál ecet
Dekoráláshoz:
Színes cukrok
Elkészítés:
A mézet a cukorral és zsírral egy edénybe jól összekeverjük, feltesszük a tűzre és forrósítjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgáját,

amit a szélére érdemes tenni, kissé elválasztva a mélyedéstől a lisztben, amibe a meleg mézes keveréket öntjük. 

 Ha kissé meghűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket, csipet sót,

és a tejet, amit apránként adunk hozzá épp csak egy keveset, hogy összeálljon a tészta.

Jól gyúrjuk össze.

Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagságúra

és kiszúrjuk a kívánt figurákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokon 10-15 perc alatt szép arany barnára sütjük őket.

A mázhoz a cukrot, a tojásfehérjét és ecetet egy fazékba tesszük

és gőz fölött jó kemény habbá verjük (kb 10 perc).

A kemény habbal megkenjük a figurákat

 és különféle színes cukrokkal megszórjuk, díszítjük.

2-3 órát hagyjuk száradni, szikkadni őket.

Ha marad a mázból (nekem mindig megmarad a fele, akkor azt habzsákba tesszük és karikákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsire.


80 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 2 órán keresztül szárítjuk. Akkor jó, ha félbetörjük és belül is száraz.
Gyermekkorom habkarikája. Lehet színezni is akkor amikor felvertük a habot. Vagy mielőtt a sütőbe tesszük megszórjuk a színes cukrokkal akár.

Tavaly adventi naptár is készült belőle, és bögreházikó is.


Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mezeskalacs-figurak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése