Csak úgy őrizheted meg az egészségedet, ha azt eszed amit szeretsz és azt iszod amit kívánsz.
2013. december 18., szerda
BEIGLI
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg vaj,
1 kg liszt, 3 dkg élesztő,
2 db tojás,
6 dkg kristálycukor,
1 csipet só, 4 dl tej
Diótöltelék:
40 dkg darált dió,
20 dkg kristálycukor,
2 dl tej, 1 evőkanál méz,
8 dkg mazsola,
1 kávéskanál fahéj,
1 db citrom reszelt héja
Máktöltelék:
40 dkg darált mák, 2,5 dl tej
20 dkg kristálycukor,
2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg,
8 dkg mazsola
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy vajjal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük. A tésztát hat részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat vajjal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk. A rudakat megkenjünk tojássárgájával és meleg helyen kelesztjük, ha megszáradt a tetején a kenés, akkor lekenjük tojás fehérjével is és kivisszük a hideg karácsonyi éjszakába. A bejglit körülvevő hideg megállítja a folyamatokat, de belül még dolgozik a tészta és tovább kel. Ez megrepeszti a sárgáját pár milliméterre, és ettől lesz márványos a teteje. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük.
A diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót vagy adott esetben a mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat illetve az egyéb fűszereket. Állandó keverés közben átforraljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése