Zserbó szelet ~klasszikus recept
Hozzávalók kb. 48 szelethez:
. tésztához: .
1/2 dl tej- 1 kockacukor « 25 g élesztő • 500 g finomliszt
250 g vaj/margarin· 100 g porcukor ·1 tojás
1 tasak vaníliás cukor (10 g) • 1 csipet só • 1 dl tejfől
I töltelékhez és a mázhoz:
. 300 g darált dió • 200 g porcukor • 1 citrom reszeit héja
, 300 g baracklekvár • 200 g tortabevonó étcsokoládé ~2 ek. olaj
r.A tésztához a tejet meglangyosít juk, elkeverjük a kockacukorral és az !.IP élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elrriorzsoljuk a vajjal/
margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot,
a sót és a tejfölt, összegyúrjuk, cipőt formálunk belőle.
~ A töltelékhez a darált diót, aporcukrot és a reszelt citromhéjat összeke-
~ verjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit.
~ PIcipőt 4 részrevá.gjuk (A): c~pócsk~.k~tgÖmbö~:í~Ü~kbelőlü~. Liszt:~ett a.J munkalapon tepsi nagysagura nyujtjuk az eisö.dpöt, a tepsibe terüjük,
megkenjük a baracklekvár egyharmadával, és megszórjuk a cukros dio egyharmadávaLTetejére
fektetjük a második dpóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár
felével, megszórjuk a cukros dió felével (B), aztán a harmadik dpöból
nyújtott lap (C),a maradék lekvár és cukrcis dió következik, végül a negyedik
tészt~l~p. Tetejét villával rnegszurkáliuk, aszéleket lenyomkodjuk, letakarjuk,
O·A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában
. lelolvasztjuk, simára keverjük az olajjal (hogy hígabb és kenhetőbb legyen).
A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimít juk (D), és hagyjuk egészen
megderrnedni. Fogyasztásighűvös helyen, de nem a hűtőben tároljuk.
.1:.Tálaláselőtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan I!J'körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti kockákra-szeletkékre vágjuk,
csinosan tálra rendezzük. Sokáig eltartható, az idő haladtával egyre finomabb
lesz. Mélyhűthető!
VÁLTOZAHT:ázilagkészített csokoládémázzal is bevonhatjuk (ez lassabban
köt meg!) -150 g cukrot elkeverünk 2 púpozott ek. jó minőségű kakaöval
és 1 dl vízzel, sűrűre főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, végül simá ra keverünk
benne 150 g vajat és 1 kk. olajat, a többi ugyanaz. .
MESE:Nevét megalkotójáról, É~ile Gerbeaud-ról kapta, aki a múlt század
derekán egyenesen Svájcból települt át Magyarországra. Hamarosan nemcsak
finom süteményeket, hanem csokoládét is kezdett készíteni, és idővel
átvette a pesti, akkori Gizella, ma Vörösmarty téren álló, Kugler cukrászdát,
amely azóta is "a Zserbó" néven, a város egyik kedvelt találkozóhelye
és nevezetessége.
2 o o 8. .D E C E M 8 E R 1 7 . N Ó K LAP JA- 63
D .,
f
I
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése