Oldalak

2013. december 7., szombat

Mesebeli mézeskalács


Mesebeli mézeskalács recept


hozzávalók / 12 adag

  • 50 dkg méz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg cukor 
  • 1 kg liszt
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 ek őrölt szegfűszeg
  • 1 púpozott mk szódabikarbóna
  • 1 tojás
  •  
A fehér cukormázhoz:
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
hirdetés



r


fűszeres mézeskalács, díszes keksz

elkészítés

A mézeskalácshoz:

  1. A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan átgyúrt tésztát letakarva, legalább egy-két órán át hűvös helyen pihentetjük.
  2. Pihentetés után kiszakítunk a masszából egy akkora darabot, amekkorát jónak látunk, gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a tetszés szerinti formákat, majd a maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.
  3. A zsírpapírral kitapétázott tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be a kiszaggatott figurákat, hogy ne veszítsék el formájukat. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben megsütjük a mézeskalácsokat. (Akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni.) Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.
  4. A fehér cukormázhoz a cukrot szitáljuk meg, hogy ne legyen szemcsés. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó a máz, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el.
  5. A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, így a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése