Oldalak

2013. december 17., kedd

Mézeslap

Hozzávalók:
Lapokhoz:
  • 9 ek tej
  • 9 dkg Rama margarin
  • 1 ek szódabikarbóna
  • késhegynyi szalalkáli
  • kb 65-70 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően)
  • 1 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg méz
Krém:
  • 1 l tej
  • 8 ek cukor
  • 12 púpos ek búzadara
  • 2,5-3 dl habtejszín
Máz:
  • 10 dkg Rama margarin
  • 3 enyhén púpozott ek kakaópor
  • 3 ek cukor
Elkészítése:
A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, tejet és az olvasztott Rama margarint, majd a mézet is. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a habja elforr és sötét színű nem lesz a massza, majd kihűtjük. A liszthez hozzáadjuk a szalalkálit, majd a masszához dolgozzuk óvatosan.
Először fakanállal is keverhetjük, majd ha ez már nehéz, akkor kézzel dolgozzuk össze. Ne gyúrjunk bele nagyon sok lisztet, mert nehezebb lesz nyújtani. Viszonylag lágy tésztát kell kapjunk, mely nem ragad az edény falához. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk.
A részeket egyenként 31*31 cm-es négyzetté nyújtjuk (nekem erre van egy sütőpapír hátuljára rajzolt ekkora négyzetem és már eleve ezen szoktam nyújtani), majd egy nagy gáztepsi hátulján, 150 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt szép barnára sütjük a lapot. Kitesszük hűlni, majd a következő tésztát is kinyújtjuk és azt is megsütjük.
(Nekem két sablonom van, és amíg az egyik kihűl annyira, hogy letudjam róla húzni, anélkül, hogy eltörném a lapot, addig a másikon nyújtom a következő tésztát.) Mindegyik tésztával így járunk el. A lapokat hagyjuk kihűlni. Nem kell megijedni, hűlés után megkeményednek a lapok. Ekkor vigyázni kell velük, nehogy eltörjenek.
A krémhez a tejből, cukorból és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk. Kihűtjük, majd a keményre felvert tejszínnel összekeverjük.
Az egyik lapot beletesszük a tepsibe, rákenjük a krém harmadát, erre újabb lap jön, majd a krém harmada, újabb lap és a krém maradéka, majd befedjük a negyedik lappal a süteményt.
Egy kisebb edénybe kimérjük a máz hozzávalóit, ha szükséges adjunk hozzá 1-2 ek vizet és kis lángon olvasszuk össze. Még melegen a sütemény tetejére öntjük, szépen eloszlatjuk a tetején, majd hűvös helyre tesszük egy éjszakára.
Másnap szeletelve tálalható.

Én úgy szoktam készíteni, hogy veszek egy liter tejet és abból mérem ki a tésztába a 9 evőkanálnyit és a maradékból készítem a krémet. A nyári forróságban néha úgy szoktam járni, hogy a lapok nem mindig hűlnek ki annyira, hogy meg is keményedjenek. Nem kell izgulni, így is isteni lesz a sütemény, csak az összeállításnál kell vigyázni, nehogy eltörjön a lap.
A máz az maga a tökély. Nem lesz kőkemény, ha megdermed és szeletelni is nagyon egyszerűen lehet. Még forró vizes kés sem kell hozzá. Ha pontosan mérjük ki a hozzávalóit nincs vele semmi probléma. A nyári melegben ha megolvad kicsit akkor vissza kell tenni a hűvösre, vagy be a hűtőbe kicsit és vissza fog dermedni.
Mézes krémes recept fotó
Küldte: Küldte: Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése