Mézes háromszög
Hozzávalók kb. 70 darabhoz:40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, a tetejére: 1,5 dl tejszín, 20 dkg cukor, 7,5 dkg vaj, 10 dkg méz, 45 dkg mandulaforgács, 10 dkg tejcsokoládé, maréknyi kandírozott meggy
Elkészítés:A tésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és egy csipet sóval. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A hűtőben pihentetett tésztát sütőpapíron tepsi nagyságúra (35 x 35 cm) nyújtjuk, és a papírral együtt a tepsibe húzzuk. A sütőben 10-15 perc alatt világosra sütjük.
A tejszínt elkeverjük a cukorral, a vajjal, a mézzel, és 5-10 percig rotyogtatva főzzük, amíg borostyánszínű lesz. Belekeverjük a mandulát, és azonnal a meleg tésztára simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és még 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk és vékony sugárban a süteményre csorgatjuk. Összevagdaljuk a meggyet, és rászórjuk. Éles késsel elúbb 3-4 centis négyzetekre szeljük, majd átlósan kettévágjuk.
Hozzávalók:kb. 30 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojássárga, 1 csomag vaníliás cukor, fél (bio) citrom héja, 1 teáskanál sütőpor, baracklekvár (a linzerek összeragasztásához)
Elkészítés:Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citromhéjat keverjük össze, majd gyorsan belemorzsoljuk a margarint. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk.
A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük. A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, és sütőpapírra sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
A lyukas és a teli sütiket baracklevárral összeragasztjuk, majd teszünk még egy kis lekvárt a lyukakba. Végül vaníliás porcukrot szitálunk a tetejére.
Hozzávalók:60 dkg finomliszt, 40 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, csipet só; a krémhez: 10 dkg margarin, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor; a tetejére: 20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó, 2 evőkanál étolaj, 1/2 dl tejszín, a díszítéshez: felezett dió, kókuszreszelék
Elkészítés:A tésztához a margarint elmorzsoljuk a sütőporral átszitált liszttel. Hozzáadjuk a többi anyagot, és begyúrjuk a tésztát. Lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk vele, hogy a margarin ne olvadjon ki túlzottan.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, és vagy különböző formákkal /ha nincs, sima pogácsaszaggató vagy kisebb pohár is jó/ kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
A csokikrémhez a margarint habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a kakaóport. A sütikből 2-2 darabot összeragasztunk a krémmel.
Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat és a tejszínt, majd a sütiket belemártogatjuk. Tálcára tesszük, és hagyjuk rádermedni a csokimázat. Fél diókkal, kókuszreszelékkel vagy színes tortadarával díszíthetjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése