Hozzávalók
- egy fél adag, a leírt “hájas tészta recept” alapján,
- 30 dkg darált dió,
- 10 dkg cukor,
- 2 tojásfehérje,
- a sziruphoz 75 dkg cukor.
Elkészítése
Habbá verjük a tojásfehérjéket, és elkeverjük a cukorral meg a darált dióval. Vékonyra nyújtjuk a hájas tésztát, és négyzeteket vágunk ki belőle.
Mindegyikre egy-egy halom diótölteléket rakunk, és félbehajtva, sütőlemezre egymás mellé fektetjük. Szép pirosra sütjük a sütőben, majd azon forrón szirupba mártjuk, amelyet a cukorból főztünk 1 liter vízzel, és nagyon sűrűre beforraltunk.
Tányérra tesszük, és hidegen kínáljuk.
Hájas tészta
Megdaráljuk a hájat. Négy részre osztjuk a lisztet, az egyik részt összegyúrjuk a hájjal, a többit a tojássárgákkal, csipet sóval, az ecettel és annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk, közepére fektetjük a hájjal gyúrt tésztát, a tojásos tésztába csomagoljuk, majd együtt ismét kinyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk, és tetszés szerint készíthetünk belőle sós rudakat, krémes pitét, vagy török, görög tésztát, úgynevezett ”baklavát”
A Baklavát a törökök, arabok, görögök,örmények, bolgárok egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése