Oldalak

2013. június 1., szombat

Epertorta

Epertorta glutén- és cukormentes változatban



Ez a torta Évának, a Fakanál blog írójának születésnapjára készült.
Jó időben született, mert ilyenkorra már általában van finom magyar szabadföldi eper, ezzel az igazi minden sütemény.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 12 dkg xilit
  • 12 dkg zabpehelyliszt  (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz

a krémhez:

  • 30 dkg tejföl
  • 10 dkg xilit
  • 4 dl tejszín alaposan behűtve
  • 1 citrom leve
  • 40 dkg eper 
  • 20 g zselatin
a torta oldalára és tetejére:

  •  kb. 60 dkg eper
  • citromfűlevelek

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk.
Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk.
Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk.
Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük.
A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük.
A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe.
A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni.
Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük.

Tipp: a zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet.

Mivel érkezett egy kifogásoló komment, beírtam a zab alternatívájaként a mandulát, de készülhet az alap dióval, mogyoróval, vagy akár ezek keverékével is. Így a sütemény egészen biztosan gluténmentes.
Ezen kívül lehet gluténmentes lisztkeverékkel is készíteni, aki a diétája miatt csak ezt használhatja, az természetesen ne térjen el ettől.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése