Túrós pite
A pite tésztájának receptjét, egy kedves szakács barátunktól kaptam, gondoltam, ki is próbálom. Elmondása szerint, sokkal egyszerűbb vele dolgozni, nem kell hűtőben pihentetni, és ezt a tésztát használhatjuk linzerekhez is.
A jó túrós pitéhez, nagyon fontos a túró minősége! Én a túrótöltelékhez vanília pudingot készítek és tojáshabbal lazítom az egészet, így egy nagyon kellemes, krémes-habos tölteléke lesz a süteménynek.
Nagyon jól sikerült. A tészta olyan lett, mint amilyennek lennie kell, puha és omlós, a töltelék pedig könnyű, krémes, vaníliás túró.
A tepsi mérete: 25x35 cm
Túrós pite |
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
1 kg félzsíros tehéntúró
3+1 db tojás
15 dkg cukor
1-2 evőkanál tejföl
2 dl tej
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál étkezési keményítő
2 csapott evőkanál búzadara
1 csipet só
Mivel, a tésztát nem kell pihentetni, ezért, érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni.
A töltelékhez először készítünk egy vanília pudingot, ehhez három tojást kettéválasztunk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
A túrót, egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát, és a már kihűlt vanília pudingot. Az egészet, gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük és lisztezett munkalapon, tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe.
A töltelékhez, a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egészet rásimítjuk a tésztára.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással és villával egyenletesen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk és a tetejét megszórjuk porcuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése