Ha anyukámhoz megyünk, a gyerekek mindig "mamasüti"-t ( nagyoncsokis
piskóta, házi barackdzsem, tejszínhab, és kész is) rendelnek ( és
rántott húst, természetesen) de most mi vittük a sütit: a szülinapjára
ezt a tortát. Arra figyeltem főleg, hogy ne valami
nagyoncsokis-vajas-tejszínes cucc legyen, mert az ünnepelt az olyanokat a
diétája miatt nem bírja - el is fogyott pillanatok alatt ez a könnyű
kis torta :).
Hozzávalók: (18-20 centis formához, kb 10-12 szelethez)
5 tojás
5 ek.cukor
8 dkg liszt
2 dkg darált mandula
2 dkg olvasztott vaj
A tojásokat kézi mixerrel 10 perc alatt sűrű, világos, krémes habbá
kevertem a cukorral,beleszitáltam a lisztet és a mandulát, beleforgattam
óvatosan, hogy egynemű legyen, majd ugyanígy belekevertem a vajat is.
Két részletben, sütőpapírral bélelt aljú kapcsos formában sütöttem meg: először a tészta 2/3-át, után a maradék egyharmadot.
A sütőt 175 fokra vettem, a sütési idő 10 perc volt a vékonyabbik, 15 a
vastagabbik lapnál. A nyitott sütőajtóban, még a rácson hűtöttem
langyosra a piskótát.
A vastagabbik lapot kétfele vágtam.
- az epres joghurtkrémhez:
4 doboz 1,4%-os joghurt, lecsöpögtetve : 35 dkg sűrű joghurt
50 dkg eperpüré (átpasszírozott, kb 70 dkg eperből)
7 dkg porcukor
2 ZselatinFix
A lecsöpögtetett ( fél óra, mondjuk, amíg sül a piskóta) joghurtot és az
epret kézi mixerrel kissé felvertem, és elfeleztem. Az egyik feléhez
hozzáadtam az egyik ZselatinFix-et, majd a cukor felét.Ez lett az első
réteg, ezután a tejszínréteg jött, tehát a másik fele még a másik
Zselatinfix és a cukor másik fele nélkül várakozott, míg sorra nem
került ugyanígy, a kötelező hűtések után legfelső rétegként.
Eléggé aggódtam, mivel még sosem dolgoztam Zselatinfix-szel (és nem is
akartam, de kies városunkban péntek délután 2 boltban se volt semmilyen
fajta zselatin, se lap, se por...), és kétségeim voltak, hogy köt meg,
és milyen arányban jó használni, de pozitív csalódás volt, teljesen
habszerű, laza, mégis megállós volt a tölteléke a tortának tőle.
-tejszínréteghez:
3 dl tejszín
1 zselatinFix
2 dkg porcukor
A felvert tejszínhez tettem a többi hozzávalót az utasítás szerint.
-eperdzsem
- külsőleg:
2 deci tejszín
2 tk. porcukor
1 habfix
A kapcsos formába visszarakva rétegeztem: piskóta, eperdzsem, az
eperkrém fele, 1 óra hűtés, piskóta, eperdzsem, tejszínhab, egy óra
hűtés, piskóta, eperdzsem, az eperkrém másik fele. A 20-as
tortaformámat, ami 7 cm
másik fele. A 20-as tortaformámat, ami
7 cm magas, körben meg is kellett picit támogatni, annyi krém lett;
éjszaka a hűtőben hűlt - majd kiválóan bírt 80 kilométert a kocsi
csomagtartójában.
A formából kivéve kapta meg az oldala a tejszínborítást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése