Oldalak

2013. június 13., csütörtök

Lángos

Lángos
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1+2 dl langyos víz vagy tej
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj a sütéshez

Futtasd fel az élesztőt: 1 dl langyos tejet keverj össze a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és keverj bele 1 evőkanál lisztet. Tedd langyos helyre, és takard le.
A lisztet a sóval szitáld bele egy nagy tálba, mélyíts egy gödröt a közepébe, és ide öntsd a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy robotgéppel keverd, miközben apránként hozzáadod a maradék folyadékot. Addig dagaszd, míg hólyagos, közepesen lágy tésztát kapsz. Hintsd meg kevés liszttel, takard le, és hagyd kelni meleg helyen a duplájára (kb. 45-60 perc).
Ezután olajos kézzel formázz kis gömböket a tésztából, helyezd őket egymás mellé lisztezett felületen, megint takard le, és hagyd 20 percig még egyszer megkelni.
Egy nagy edénybe önts bőségesen olajat, forrósítsd fel, majd a gombócokat olajos kézzel húzd szét lángos formájúra. Süsd ropogósra mindkét oldalukat. Csöpögtesd le a felesleges olajat a lángosokról papírtörölközőn, és kínáld forrón fokhagymával, sajttal, tejföllel, sóval.

Burgonyás lángos

Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
  • 1 egész tojás
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál só
  • olaj a sütéshez

Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segítségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarná

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése