Oldalak

2013. április 12., péntek

Leveles töpörtyüs pogácsa

Leveles töpörtyűs pogácsa


Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2.5 dkg élesztő, 1 dl tej, 0,5 kávéskanál cukor, 2 evőkanál fehér bor (én rosét találtam felbontva), 2 kávéskanál só, 1 tojás + 1 a kenéshez, 10 dkg rama,
30 dkg darált töpörtyű, őrölt bors, só ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk.

Meleg helyre téve1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét.

Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk,majd 30 percig újra kelesztjük.

Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30percig kelesztjük. Ezt követően 1 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk,

majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése