Oldalak

2013. április 12., péntek

Pogácsa, szezámos, köménymagos


Pogácsa recept

r

Pogácsa
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 10 főre
Kenéshez:
  • 1 db tojás
Szóráshoz:
  • köménymag
  • szezámmag




Mindenkinek van egy pogácsareceptje, amire esküszik. Ez az én jól bevált pogácsakészítési módom.

elkészítés
  1. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
  2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  3. A lisztbe beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a két tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk a tésztát.
  4. 30 percig letakarva pihentetjük, utána kinyújtjuk és négybe hajtjuk.
  5. 15 perc múlva ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk.
  6. Újabb negyed óra elteltével kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. A tetejét éles késsel berácsozzuk. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk köménymaggal, ill. szezámmaggal.
  7. Előmelegített sütőben előbb 250 fokon, majd 200 fokra mérsékelve a hőt szép pirosra sütjük. (kb. 50 db pogácsa lesz belőle)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése