Oldalak

2013. április 7., vasárnap

Máglyarakás


Máglyarakás


Hozzávalók 8 személyre:

  • 6 szép alma
  • 1 púpozott mokkáskanál ôrölt fahéj
  • 15 dkg \"Vénusz sütőmargarin
  • 8 szikkadt zsemle
  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg sárgabarackíz
  • a tepsi kikenéséhez:
  • \"Vénusz sütőmargarin
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és 5 deka margarinon megpároljuk. (Lehet 2-3 részletben is.) A zsemlét 1 centi vastagra fölszeleteljük - de nem lapjában -, és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet fölforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral és a vaníliás cukor-
ral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20 centis, magas falú tepsit kivajazunk, morzsával behintjük. Az áztatott zsemle felét belesimítjuk, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A barackízt egy kevés (kb. 1 deci) vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütôbe. A lángot kb. 15 °C-kal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütôajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk. Melegen kockákra vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése