2013.04.08 15:23
Almás rügyek
Így elkészítve nem az az iszonyatosan édes ízű sütemény, hanem inkább kellemesen édeskés. A tölteléket lehet variálhatni is, akár egy kevesebb tejjel készített keményre főzött pudingot is lehet hozzáadni, belekeverni, ettől csak még finomabb lesz. Másnap is igen finom puha marad. Kb 50-60 db rügy lesz egy adagból.
Tésztához:
40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 2,5 dl tej 1 csipet só, 1 dl étolaj
Tetejére:
1 egész tojás a kenéshez
Töltelék:
4 db nagyobb alma, 1 evőkanál fahéj, 50g mazsola, 1 kevés vanília őrlemény vagy vaníliás cukor (Kiemelném Vaníliavarázs vaníliáját, mert valami brutális vanília ízt kapunk.)
Ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, (ez lehet több is, ki hogy szereti) 50 g szeletelt mandula
Elkészítés:
Langyos tejben, kicsi cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt 10 perc alatt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, bedagasszuk és konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Míg megkel addig elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk és vízben kicsit megpároljuk őket ( kb 10-15 perc)
Leszűrjük egy tálba tesszük. A mandulákat egy serpenyőben kicsit megpirítjuk (nem kell hozzá semmi)
Az almához tesszük a pirított mandulát, a mazsolát, megszórjuk fahéjjal, cukorral és a vaníliaőrleménnyel,
jól összekeverjük őket.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, 3 mm vastagságú téglalapra kinyújtjuk, majd felvágjuk kb 10 cm-es csíkokra, amit aztán háromszög formákra vágunk.
A háromszögek széleit kicsit bevágjuk,
közepére tesszük a tölteléket, az egyik csücsköt áthajtjuk,
majd a másikat is kissé rányomjuk, hogy ott maradjon,
majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Felvert tojással megkenjük,
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése