Oldalak

2013. április 30., kedd

Francia krémes kehely


Francia krémes kehely recept


Francia krémes kehely
  • előkészület:
  • főzés:
  • sütés:
hozzávalók 6 főre
Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 0,4 dl víz
Krém hozzávalói:
  • 5 dl tej
  • fél db vaníliarúd
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dl habtejszín
Öntet hozzávalói:
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl tejszín vagy tej

elkészítés
  1. A tészta hozzávalóiból leveles vajastésztát gyúrunk a hagyományos módon. Jó kanálnyi lisztet gyúrunk 20 dkg vajhoz, majd azt téglalap formára simítva hűtőbe tesszük. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, és 1 órán át fóliába csomagolva pihentetjük. Kinyújtjuk, és a közepébe tesszük a vajat, majd ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen betakarja. Így is pihentetjük úgy negyed órán át hideg helyen.
  2. Kinyújtjuk, és háromba hajtva szintén pihentetjük hidegen az előbbi módon. Ujjunkkal lehetőleg ne nyomkodjuk, ahogy lehet, csak a sodrófával dolgozzunk. A hajtogatást még háromszor ismételjük.
  3. Kinyújtjuk fél centi vastagra, és 1-3 cm széles szabálytalan formájú rudakra vágjuk. Tepsibe rakjuk, majd forró sütőben erős tűznél kisütjük.
  4. Ezután a krém következik: A cukrot, tojássárgáját és a lisztet tejjel csomómentesre keverjük.
  5. A maradék tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, és ezt is az előbbiekkel elegyítjük. Tűz fölött keverjük addig, amíg krémszerűvé sűrűsödik. Letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a karamell öntetet. A cukrot addig pirítjuk, míg szép színe lesz, majd a vajjal és tejszínnel összefőzzük, míg teljesen felolvad. Hagyjuk hűlni.
  7. Az előzetesen lehűtött habtejszínt felverjük, majd óvatosan összekeverjük a kihűlt vaníliakrémmel.
  8. A lehűlt és kissé sűrűbbé vált karamell öntettel tetszőleges módon díszítjük az üvegpoharak belsejét. Ekkor tényleg ne legyen már forró, mert elrepedhet a pohár!
  9. Majd a krémmel megtöltjük a díszített poharakat. A krém tetejére is teszünk a karamellből.
  10. A leveles tészta rudakat kis tányérokra helyezve, egyik felüket leöntve a maradék karamellel tálaljuk. De egyet-egyet karamellbe mártva a krémbe is tehetünk közvetlen tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése