Francia krémes kehely recept
- előkészület:
- főzés:
- sütés:
hozzávalók 6 főre
Tészta hozzávalói:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 0,4 dl víz
- 5 dl tej
- fél db vaníliarúd
- 10 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 10 dkg liszt
- 2,5 dl habtejszín
- 12 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 1 dl tejszín vagy tej
elkészítés
- A tészta hozzávalóiból leveles vajastésztát gyúrunk a hagyományos módon. Jó kanálnyi lisztet gyúrunk 20 dkg vajhoz, majd azt téglalap formára simítva hűtőbe tesszük. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, és 1 órán át fóliába csomagolva pihentetjük. Kinyújtjuk, és a közepébe tesszük a vajat, majd ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen betakarja. Így is pihentetjük úgy negyed órán át hideg helyen.
- Kinyújtjuk, és háromba hajtva szintén pihentetjük hidegen az előbbi módon. Ujjunkkal lehetőleg ne nyomkodjuk, ahogy lehet, csak a sodrófával dolgozzunk. A hajtogatást még háromszor ismételjük.
- Kinyújtjuk fél centi vastagra, és 1-3 cm széles szabálytalan formájú rudakra vágjuk. Tepsibe rakjuk, majd forró sütőben erős tűznél kisütjük.
- Ezután a krém következik: A cukrot, tojássárgáját és a lisztet tejjel csomómentesre keverjük.
- A maradék tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, és ezt is az előbbiekkel elegyítjük. Tűz fölött keverjük addig, amíg krémszerűvé sűrűsödik. Letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a karamell öntetet. A cukrot addig pirítjuk, míg szép színe lesz, majd a vajjal és tejszínnel összefőzzük, míg teljesen felolvad. Hagyjuk hűlni.
- Az előzetesen lehűtött habtejszínt felverjük, majd óvatosan összekeverjük a kihűlt vaníliakrémmel.
- A lehűlt és kissé sűrűbbé vált karamell öntettel tetszőleges módon díszítjük az üvegpoharak belsejét. Ekkor tényleg ne legyen már forró, mert elrepedhet a pohár!
- Majd a krémmel megtöltjük a díszített poharakat. A krém tetejére is teszünk a karamellből.
- A leveles tészta rudakat kis tányérokra helyezve, egyik felüket leöntve a maradék karamellel tálaljuk. De egyet-egyet karamellbe mártva a krémbe is tehetünk közvetlen tálalás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése