Lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt 2 db tojás 170 g tejföl 3 kiskanál só 500 ml tej 5 dkg élesztő 1 kiskanál cukor olaj
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és a cukorral elkeverjük, majd 10 perc
alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a
felfutott élesztőt, a tojásokat, a tejfölt, a sót és a maradék langyos
tejet. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk, hogy közepesen kemény tésztát
kapjunk. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az
edény falától.
Cipót formálunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, majd
konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
14 egyforma darabra szaggatjuk, kis cipókat formálunk belőle.
Letakarva 30 percig pihentetjük, amíg megnőnek egy kicsit.
Olajos kézzel kihúzkodjuk.
Bő, forró olajban megsütjük az egyik, majd megfordítva a másik oldalát
is. Állítva rácsra tesszük, hogy az olaj lecsöpögjön róla.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése