Leveles töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2.5 dkg élesztő, 1 dl tej, 0,5
kávéskanál cukor, 2 evőkanál fehér bor (én rosét találtam felbontva), 2
kávéskanál só, 1 tojás + 1 a kenéshez, 10 dkg rama,
30 dkg darált töpörtyű, őrölt bors, só ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk.
Meleg helyre téve1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töpörtyűt
tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a
felét.
Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba
tesszük. Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és
felülről a tésztát hajtogatjuk,majd 30 percig újra kelesztjük.
Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd
ismét hajtogatjuk és ismét 30percig kelesztjük. Ezt követően 1 cm
vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk,
majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a
tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük
15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 15 perc alatt szép
pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése