Zserbó recept ( Gerbeaud )
Teljes elkészülési idő:
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 g búzaliszt (BL55)
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- 1 db tojássárgája
- 40 ml tej (2,8%-os)
- só
- 8 g élesztő (friss)
- 1 g sütőpor
A töltelékhez:
- 140 g kristálycukor
- 240 g dió (darált)
- fahéj (őrölt)
- 1 db citrom reszelt héja
- vaníliás cukor - bourbon
- 600 g baracklekvár
A tetejére:
- 100 g csokoládé - ét (53%-os)
Leírás
Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Azért készítem torta formában, hogy ezzel a méret/mennyiség arányt is megadjam, de akár tortaszeletre, vagy négyzetre is vágható, vagy kiszúróval kerek apróságokat is készíthetünk belőle. Isteni, időtálló hazai kedvenc!Zsír: 262.82 g
Elkészítés
Az alaprecept ötszöröse szükséges egy 50x30cm-es tepsihez.
1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kipapírozzuk.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük.
4
Rögtön
ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és köralakra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a
tortakarikát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára.
Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez
így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha
ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra
legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára
turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén,
úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén!
FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell
osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most
kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is kör alakot nyújtunk,
azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső átmérője.
Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most
a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy
réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most
a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy
réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül
utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz -150 g -, majd
erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg
tészta.
12
Ha
ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy
egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
A
kisült zserbót hagyuk teljesen kihűlni - erre egy éjszakát bőven
számíthatunk -, majd egy éles késsel vágjuk körbe, és vegyük le róla a
sütőforma oldalát.
15
Fordítsuk meg egy tányérra, hogy az eddigi alja most felül legyen.
16
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
17
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, tortaszeleteket vághatunk belőle, vagy akár négyzetesre is szeletelhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése