Epres, túrós piskótatekercs boci mintával
A minta nem lényeg a sütinél, simán mehet anélkül is, ennek a sütinek
úgy indultam, hogy piskóta tekercset akarok csinálni, a boci minta api
agyszüleménye lett, de miért is ne. Az eper adta magát, mert épp az
egyik nagy áruházlánc akciózza és csodaszép nagyok, igen finomak, így
élből vettem 2 csomaggal a gyerekeimnek. Alig várom már az eperszezont. A
túró, hát vargabélest készülök holnap ebédre, sebaj, majd holnap ismét
veszek túrót. Az egyetlen bibije a sütinek, hogy áll a hűtőben 1 órát,
mert a töltelék az eperrel brutálisan összeillik, eszméletlen ízt adott,
és a gyermekeim, elég nehezen viselik, hogy pihen a hűtőben és nem a
pocakjukban.
Hozzávalók:
Mintához:
2 db tojás fehérje, 60 g liszt, 60 g cukor, 60 g rama,
Piskótához:
5 db tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, ½ csomag sütőpor
Töltelékhez:
25 dkg túró, 25 dkg eper, 250 ml habtejszín (hulala), 1 citrom
reszelt héja, 15 dkg cukor, 2 púpos evőkanál tejföl, 1 csomag zselatin
(50g)
Elkészítés:
Először a mintát amit szeretnénk rajzoljuk meg a sütőpapírra, majd a
rajzolt felével lefelé tegyük a tepsibe, szépen át fog látszani a minta.
Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral, adjuk hozzá a kemény
habbá felvert tojásfehérjét majd keverjük hozzá a lisztet. Jól
elkeverjük, habzsák (sima zacskó is jó, vágjunk pici lukat rá, ha benne a
massza) segítségével, a fehér részeket megrajzoljuk, kitöltjük.
Betesszük kicsit a hűtőbe, míg elkészítjük a piskótánkat.
A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk lisztet az
átszitált sütőport, A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan
forgassuk hozzá, úgy hogy nehogy összetörjük a habot.
Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat,
és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük.
Ha már majdnem kihűlt elkészítjük a túrókrémet.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot a megmosott citrom reszelt héját összekeverjük.
A tejszínből kemény habot verünk,
és ezt is hozzákeverjük.
Az epret megmossuk, a vizet leitatjuk róla, a csumáját levágjuk, és összedaraboljuk.
Ezt a masszánkba is keverhetjük, én nem tettem, nálam a túrós masszára ment a tekercs belsejében.
A tejfölt egy picit megmelegítjük (nem forraljuk fel) és ebben elkeverjük a zselatint.
Picit kevergessük, míg hűl és tegyük a túrós masszához jól keverjük el. Majd tegyük a tölteléket a tekercsbe,
tekerjük fel, és mehet a hűtőbe kb 1 órára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése