Szilvás lepény
Tésztához:
30 dkg liszt,
13 dkg vaj / margarin,
5 dkg cukor,
1,5 dl tejföl,
2 tojássárgája,
késhegynyi só
Töltelékhez:
1 kg szilva,
10 dkg darált dió / 4-5 kanál zsemlemorzsa,
10 dkg cukor,
késhegynyi fahéj
Szilva bevonásához:
10 dkg porcukor,
5 dkg zsemlemorzsa,
5 db tojás,
5 kanál tejföl,
fél citrom reszelt héja
Készítés:
A langyos tejfölben feloldott élesztővel kelt, omlós tésztát készítünk.
Félórai pihentetés után kinyújtjuk és kizsírozott sütőlapra helyezzük. Tojásfehérjével megkenjük és letakarva pihentetjük, amíg eredeti magasságának kétszeresére emelkedik, ezalatt a megmosott, leszárított szilvát kimagozzuk. Elkészítjük a tejfölös fedőanyagot: a tejfölt elkeverjük a tojások sárgájával, cukorral, reszelt citromhéjjal, a morzsával, nagyon parányi sóval, végül hozzákeverjük tojások felvert habját.
A megkelt tésztára egyenletesen rászórjuk a darált diót / morzsát, egyenletesen elosztjuk rajta a kimagozott szilvát, majd rászórjuk a fahéjas cukrot és végül rákenjük a tejfölkrémet.
Mérsékelten forró sütőben, kb. 35-40 percig sütjük.
(kajsziból is nagyon finom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése