Oldalak

2013. április 7., vasárnap

Szilvás lepény

Nyersanyag szükséglet:

Tésztához:

30 dkg liszt,
13 dkg vaj / margarin,
5 dkg cukor,
1,5 dl tejföl,
2 tojássárgája,
késhegynyi só

Töltelékhez:
1 kg szilva,
10 dkg darált dió / 4-5 kanál zsemlemorzsa,
10 dkg cukor,
késhegynyi fahéj

Szilva bevonásához:
10 dkg porcukor,
5 dkg zsemlemorzsa,
5 db tojás,
5 kanál tejföl,
fél citrom reszelt héja

Készítés:

A langyos tejfölben feloldott élesztővel kelt, omlós tésztát készítünk.

Félórai pihentetés után kinyújtjuk és kizsírozott sütőlapra helyezzük. Tojásfehérjével megkenjük és letakarva pihentetjük, amíg eredeti magasságának kétszeresére emelkedik, ezalatt a megmosott, leszárított szilvát kimagozzuk. Elkészítjük a tejfölös fedőanyagot: a tejfölt elkeverjük a tojások sárgájával, cukorral, reszelt citromhéjjal, a morzsával, nagyon parányi sóval, végül hozzákeverjük tojások felvert habját.

A megkelt tésztára egyenletesen rászórjuk a darált diót / morzsát, egyenletesen elosztjuk rajta a kimagozott szilvát, majd rászórjuk a fahéjas cukrot és végül rákenjük a tejfölkrémet.

Mérsékelten forró sütőben, kb. 35-40 percig sütjük.

(kajsziból is nagyon finom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése