Pogácsa recept
- előkészület:
- sütés:
hozzávalók 10 főre
- 60 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg sertészsír
- 3 tk só
- 1 dl tej + 1 tk cukor
- 1 cs (5 dkg) élesztő
- 1 pohár (2 dl) 20 %-os tejföl
- 2 tojássárgája
- 1 db tojás
- köménymag
- szezámmag
Mindenkinek van egy pogácsareceptje, amire esküszik. Ez az én jól bevált pogácsakészítési módom.
elkészítés
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztbe beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a két tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk a tésztát.
- 30 percig letakarva pihentetjük, utána kinyújtjuk és négybe hajtjuk.
- 15 perc múlva ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk.
- Újabb negyed óra elteltével kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. A tetejét éles késsel berácsozzuk. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk köménymaggal, ill. szezámmaggal.
- Előmelegített sütőben előbb 250 fokon, majd 200 fokra mérsékelve a hőt szép pirosra sütjük. (kb. 50 db pogácsa lesz belőle)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése