Rögtön puha mézeskalács (Mézeskalács 4.) recept
- előkészület:
- sütés:
hozzávalók 12 főre
- 50 g vaj vagy Rama
- 60 g barnacukor /lehet fehér kristálycukor is/ (én lágy, melaszos sötétbarna nádcukrot használok, nagyon finom)
- 125 g méz
- 250 g finomliszt
- 1 tasak sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér , szegfűszeg , szerecsendió , szegfűbors
- 1 citrom héja reszelve
- 1 narancs héja reszelve
- 1 tojás
- 120 g porcukor
- 1 tojás fehérje
story
Ezt
a receptet egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam, s azért kedvelt, mert a
sütőpor és az egy éjszakás hidegen pihentetés miatt a sütemények sütés
után nem keményednek meg úgy, mint a hagyományos mézeskalácsok, nem kell
várni velük nyolc napot, hanem azonnal fogyaszthatóak. Ez azért nem
jelenti azt, hogy nagyon puhák, hanem omlósak, és nem törik bele az
ember foga. A türelmetlenül toporzékoló gyerek miatt ez nem hátrány...
:).
ajánlat
Díszíteni
lehet sokféleképpen, sütés előtt diót, mogyorót, mandulát, mazsolát
nyomhatunk rájuk, s felvert tojással megkenjük. Használhatunk cukormázat
egyszínűt, vagy ételfestékkel színezettet is. A képen látható díszítést
bevallom őszintén, készen kapható cukormázas tubusokkal készítettük a
gyermekünkkel. Ez azért volt jó, mert kb. 5 perc alatt száradt meg, s
számára is könnyen kezelhető.
Eredetileg 70 db figurára volt hitelesítve ez az adag, de azóta több kedves sütögető társ hozzászólásai, (akiknek ezt nagyon köszönöm) valamint saját tapasztalat alapján be kell látnom, az nagyon kis tésztakiszúróhoz volt mérve. Az átlagos kiszúróval kb 35-45 figura jön ki ebből a tésztából, a nagyobb kiszúrókkal pedig sokkal kevesebb is akár. Persze ez függ a formák méretétől is.
Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell utánalisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik,és kezelhetővé válik.
Érdemes több részletben nyújtani, s a többit bennehagyni a hűtőben, míg sorra nem kerül.
Eredetileg 70 db figurára volt hitelesítve ez az adag, de azóta több kedves sütögető társ hozzászólásai, (akiknek ezt nagyon köszönöm) valamint saját tapasztalat alapján be kell látnom, az nagyon kis tésztakiszúróhoz volt mérve. Az átlagos kiszúróval kb 35-45 figura jön ki ebből a tésztából, a nagyobb kiszúrókkal pedig sokkal kevesebb is akár. Persze ez függ a formák méretétől is.
Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell utánalisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik,és kezelhetővé válik.
Érdemes több részletben nyújtani, s a többit bennehagyni a hűtőben, míg sorra nem kerül.
kategóriák
egyéb elnevezések
mézeskalács
elkészítés
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot - egyszerre az összetevőket - , majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
- A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
- A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
- 5-12 órára hidegre tesszük.
- Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
- A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
- 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
- Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.
kapcsolódó cikkek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése