Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti recept
- előkészület:
- főzés:
- sütés:
hozzávalók 6 főre
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 nagy ek cukor
- 2 tojássárgája
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor (vagy több vagy kevesebb, ízlésfüggő)
- 10 dkg vaj
- 7 dl tej
- 4 tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 6 dkg cukor
- 1 púpos ek liszt
Jó,
hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs!
:) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth
Ilona tanította aranygaluskát készíteni, hanem kis apróságokban.
Például, hogy a tésztában az élesztő futtatásához használt cukron kívül
nincs más cukor. Nem fitnesszből, a cukor lehúzza a kelt tésztát, cukor
nélkül sokkal-sokkal szebben feljön! Persze cukor nélkül nem édes, akkor
meg minek, de higgyétek el, mivel minden szem egyesével meg van
hengergetve a cukoros dióban, pont tökéletes lesz. Egyébként az az a
mozzanat, ami miatt megosztottam veletek a Nagyi jófajta
aranygaluskáját. Zseniális, ahogy a kis gombócok között vastagon
megbújik a cukros-diós kéreg, mint ahogy az is, ahogy a vajfürdőtől
atompuhává válik. Elég egy kis villával megpiszkálni, minden golyó külön
mozgatható, belül puha, kívül cukros-diós-kérges...mennyei!
És akkor még nem is beszéltem arról, milyen, ha a sodóval találkozik!
És akkor még nem is beszéltem arról, milyen, ha a sodóval találkozik!
elkészítés
- A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
- A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
- A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
- Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.
- Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
- Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).
- Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
- Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
- Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
- Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése