Oldalak

2013. május 16., csütörtök

Kozák sapka

Kozák sapka recept


Kozák sapka
  • előkészület:
  • főzés:
  • sütés:
hozzávalók 8 főre
Fehér tésztához:
  •  4 db tojás
  •  15 dkg porcukor
  •  13 dkg liszt
  •  4 ek forró víz
  •  1/2 csomag sütőpor
  •  reszelt citromhéj
  •  pár csepp vanília aroma
Barna tésztához:
  • 4 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 13 dkg liszt
  • 1 ek kakaó
  • 4 ek forró víz
  • 1/2 cs sütőpor
  • pár csepp rumaroma
Krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 púpos ek rétesliszt
  • vanília és rum aroma ízlés szerint
Díszítéshez:


elkészítés
  1. A fehér tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a 4 ek forró vízzel, valamint a citrom héjával és a vanília aromával habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán belekeverjük a fenti masszába.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!), ha megsült kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
  5. A barna tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és az 1 ek kakaóval a 4 ek forró vízzel és a rum aromával habosra keverjük, majd a többi hozzávalóval, valamint a sütéssel úgy járunk el, mint a fehér tésztánál.
  6. A 3 púpos ek réteslisztet kevés tejjel simára keverünk, a maradék tejet felforraljuk és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  7. Addig főzzük míg kemény nem lesz, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat keverünk bele.
  8. 15 dkg vajat 20 dkg porcukorral a vanília és rum aromával habosra keverünk, majd a kihűlt főzött krémmel simára keverjük.
  9. A kihűlt tésztalapokat pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és a fehér pogácsákat egyenként megkenjük a krémmel, majd ráfektetjük a barna pogácsákat.
  10. Elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk, levesszük a tűzröl és belekeverjük a vajat, majd az összeragasztott pogácsák tetejét megkenjük a csokimázzal és megszórjuk a kókuszreszelékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése