A tavasz legízletesebb virága
kétségkívül a bodza. Elég egy bokor a kertedbe, és ha leszüretelted a
hatalmas fehér virágokat, jó pár üveg bodzaszörpöt készíthetsz. Az íze
mellett pedig a szervezetedre is jó hatással van az elkészített nedű.
A bodzacserje vagy -fa a 6 méter magasságot is elérheti. Krémszínű
virágai lapos bogernyőbe tömörülnek, és bódító, édeskés illattal lengik
be a növény környezetét. Amikor a virágok teljesen kinyíltak, akkor
érdemes leszedni, és szörpöt vagy egyszerű, vízben áztatott bodzalevet
készíteni belőle. Arra figyelj oda, hogy védett helyről szedd a növény
virágát, és ne forgalmas út mellől, ahol autók járnak és a kipufogógáz
szennyezi a virágokat. A bodzának elsősorban a virágát ismerjük, pedig a
bogyóját a természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák, ugyanis a
kissé fanyar, keserű, csípős ízű termés hűsítő hatású és gazdag
C-vitaminban.Immunrendszer-erősítő, ezért influenzás és megfázásos megbetegedésekben kiválóan alkalmazható. Enyhíti az orrfolyás, a köhögés és a torokfájás tüneteit, a lázat pedig az izzasztó hatásának köszönhetően csillapítja. Méregtelenítő hatása mellett a gyulladásokat is csökkenti és külsőleg alkalmazva a pattanásokat is szárítja. A vesékre is remek gyógyír vízhajtó tulajdonságának köszönhetően. A fogyókúrában is segítségül hívhatod a bodzaszörpöt, mert koleszterincsökkentő hatása jól kombinálható a diétákkal.
Tudtad?
Így használd a bodzát:
A bodza öregedésgátló hatással is rendelkezik, mert
antioxidáns flavonoidot tartalmaz. Tavasszal, amikor kinyílnak a
bodzavirágok, érdemes minden nap egy-két pohár bodzalevet
elfogyasztanod, hogy a bőröd és a szervezeted új erőre kapjon.
BodzateaForralj fel 3-5 g szárított virágot 1 bögre vízben, és főzd 10-15 percig. Naponta háromszor is ihatod ezt az italt.
Egyszerű bodzaitalA friss virágból 5-6 darabot tegyél 2 liter hideg vízbe 1-2 szelet citrommal, áztasd 5-10 órát, majd öntsd üvegekbe, tedd a hűtődbe és 1-2 napon belül fogyaszd el.
Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer). Elkészítése: Hideg vízben mosd meg a bodzavirágokat. Tegyél fel forrni 5 liter vizet, amelybe keverj el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáld egy edényben, majd ha kész, önts rá 1 liter vizet. Ne ijedj meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsd össze, és együtt forrald fel. Miután kihűlt a szirup, tedd bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyd összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergesd. Szűrés után öntsd tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6-1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyaszthatod.
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése