Oldalak

2013. május 5., vasárnap

Fagyi készitése

Gép nélkül is elkészíthető minden fagylalt recept, ilyenkor a masina helyett nekünk kell kavargatni hűtés közben a masszát 10-20 percenként. Így nem biztos, hogy cukrászművészeti végeredményt kapunk (megjelenhetnek jégkristályok), de vegyük figyelembe, a krémfagylalt állagát a tejszín adja meg.

Több út is kínálkozik házi fagyi készítésére fagylaltgép nélkül is. Az általános módszer a tíz-húszperecenénti keverés fagyasztás közben, de van még a jégkristály elkerülésére két egyszerűbb módszer is: a daráló és a turmixgép. Mi most a házi fagyikból, illetve a fagyi-torta kombinációkból állítottuk össze a kedvenceinket.

Házi fagyi – alaprecept

Hozzávalók:35 dkg gyümölcs (eper, málna, barack), 2 dl habtejszín vagy joghurt (vagy fele-fele), 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj

Elkészítés:A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük, majd dobozokba kanalazzuk a krémet, és 1 éjszakára lefagyasztjuk. Ostyával, tejszínnel, citromfű levelekkel, friss idénygyümölcsökkel tálaljuk.

Citrom fagyi fagylaltgép nélkül
Hozzávalók:5 dl natúr joghurt, 2 db citrom, 15 dkg cukor

Elkészítés:A joghurtot habverővel jól felverjük, hozzáadjuk a cukrot, 2 citrom kifacsart levét, 1 citrom lereszelt héját. Jól elkeverjük, műanyag dobozba tesszük, és lefagyasztjuk a mélyhűtőben. Időnként kavargassuk át, amíg teljesen meg nem fagy.

Fogyasztás előtt kb. 15 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kicsit kiengedjen. Így majd szépen lehet adagolni.

Olasz mogyorós-mézes fagylalt

Hozzávalók:1 egész tojás, 4 tojássárgája, 1,5 merőkanál méz, 3 dl tejszín, 1 marék mogyoró

Elkészítés:A 3 dl tejszínt felverjük, amíg közepesen kemény tejszínhabot kapunk, majd félre tesszük. Az egész tojást a tojássárgákkal és egy merőkanál mézzel összekeverjük. A tálat forrásban lévő víz fölé tesszük, de arra ügyeljünk, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, mert különben összeesik a tojás.

Habverővel addig verjük a víz fölött a masszát, amíg szép, világossárga színt kap és besűrűsödik. Ezután a meleg krémet hozzáöntjük a tejszínhabhoz, és jól összekeverjük. Az így elkészített fagylaltot 2 órára a fagyasztóba tesszük. Közben egy marék sima mogyorót kevés olajon megpirítunk, hogy barnás színt kapjon. 2 óra elteltével kivesszük a fagyit a fagyasztóból, meglocsoljuk fél merőkanál mézzel, majd rászórjuk a pirított mogyorót. Kanállal fogyasszuk. (Félig fagyott, félig krémes kitűnő desszert.

Vanília fagylalt házilag

Hozzávalók:3 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál rumaroma vagy rum, 1 liter tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliás cukor (Bourbon vaníliással finomabb), cukor, 1 kanál citromlé

Elkészítés:A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás pudingport és egy kis tejet, majd a 3 evőkanál lisztet, csomómentesre keverjük. Mehet hozzá a többi tej és cukor, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve beletesszük a rumaromát és a citromlevet.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a kihűlőben lévő még langyos krémhez adjuk, beleforgatjuk.

Hűlés közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje, így hamarabb is hűl.

Ha már hideg, fém tálba helyezzük, fagyasztóba tesszük, és 20-40 percenként robotgéppel jól átkeverjük. Addig tartsuk fagyasztóban és addig ismételjük a keveréseket, amíg el nem éri egy jó fagylalt állagát.

Tálalás előtt is keverjük át, hogy finom, krémes, lágy legyen.

Adhatunk hozzá friss vagy fagyasztott gyümölcsöket is, így még finomabb, de tálalhatjuk tejszínhabbal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése