Epres krémes
- előkészület:
- sütés:
hozzávalók 8 főre
- 130 g leveles tészta
- 350 ml tej
- 100 g cukor
- 30 g (házi) vaníliás cukor
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 5 tanyasi vagy bio tojásnak csak a fehérje
- 500 g eper
- 4 lap zselatin
- kb 30-50 g mandulapehely
elkészítés
- A leveles tésztát 2 mm vékonyra kinyújtjuk (kb 28 x 28 cm).
- Egy vékonyan lisztezett tepsi hátára vagy sütőlemezre tesszük, és előmelegített sütőben világos aranybarnára megsütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az eperből 200 g-ot pürésítünk.
- A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük.
- A pudingporból, tejből és cukrokból egy sűrű pudingot főzünk, levesszük a tűzről, és belekeverjük az eperpürét.
- Majd a tojáshabot óvatosan hozzávegyítjük.
- A kihűlt tésztalapot egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és ráhalmozzuk az eperkrémet.
- Szépen elsimítjuk rajta (ha nagyobb a formánk, mint a tészta, akkor fóliából egy mobil peremet készítünk, és a tészta széléhez illesztjük, ezzel lekicsinyítettük a tepsinket).
- Kb. fél órára a hűtőbe tesszük a sütit, ezalatt a maradék epreket felszeleteljük, és a mandulapelyhet zsiradék nélkül megpirítjuk.
- Amint megszilárdult és kihűlt a krém, tetszőleges nagyságú kockákra felvágjuk, majd kidíszítjük az eprekkel a tetejét.
- A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük. Majd ha jól megpuhult (ez kb 3 perc), 4 ek vízzel egy kis edényben megolvasztjuk (forrnia nem szabad!), és egy sütőecsettel az eperszemeket nagyon vékonyan bevonjuk vele.
- Néhány perc múlva -miután megszilárdult- díszítjük a mandulapehellyel, és tálalhatjuk azonnal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése