Oldalak

2013. május 9., csütörtök

Gundel palacsinta


Hozzávalók a palacsintához:

25 dkg liszt
4 dl tej
2 tojás
2 dkg cukor
olaj
csipetnyi só

Hozzávalók a diós töltelékhez:

25 dkg cukor
20 dkg dió
5 dkg mazsola
3 dl tejszín
1 evőkanál rum
citromhéj

Hozzávalók a csokoládémártáshoz:

5 dkg étcsokoládé
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál rum
1 teáskanál kakaópor
fél evőkanál vaj
fél csésze tej
fél teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

Másfél óra.
Elkészítés menete:

A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel keverd simára. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis szódavízzel hígíts rajta, ettől lazább lesz az állaga. Megolajozott serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi tésztát, folyasd szét, és mindkét oldalát süsd szép színesre.

A ledarált diót a cukorral, a tejszínnel, valamint a lereszelt citromhéjjal kever össze. Add hozzá a rumot és a mazsolát, majd a töltelékkel töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket össze. Ne tekerd, hanem hajtsd, ez adja a Gundel-palacsinta különlegességét!

Végül készítsd el a csokiöntetet is. Elsőként vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét. Forrald fel a tejet, keverd bele a rumot és a folyós csokit. A vajat a tojássárgákkal, valamint a kétféle cukorral keverd habosra. Szórd bele a kakaót, és addig kevergesd, míg sima masszát nem kapsz. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, de még nem hideg, keverd hozzá a tojássárgás részt is. Kicsit tedd vissza a tűzhelyre, hogy rottyanjon egyet, majd öntsd nyakon a palacsintákat a finom mártással.
A Gundel-palacsinta igazi hungarikum, aminek a receptjét nem árt elraktároznod.

Itt az ideje, hogy a történelmi múltú desszertet te is megtanuld elkészíteni, méghozzá nem akárhogyan: a klasszikus Gundel Károly-féle recept alapján.

Hozzávalók a palacsintához:

    25 dkg liszt
    4 dl tej
    2 tojás
    2 dkg cukor
    olaj
    csipetnyi só

Hozzávalók a diós töltelékhez:

    25 dkg cukor
    20 dkg dió
    5 dkg mazsola
    3 dl tejszín
    1 evőkanál rum
    citromhéj

Hozzávalók a csokoládémártáshoz:

    5 dkg étcsokoládé
    2 tojássárgája
    2 evőkanál kristálycukor
    1 evőkanál rum
    1 teáskanál kakaópor
    fél evőkanál vaj
    fél csésze tej
    fél teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

Másfél óra.
Elkészítés menete:

A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel keverd simára. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis szódavízzel hígíts rajta, ettől lazább lesz az állaga. Megolajozott serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi tésztát, folyasd szét, és mindkét oldalát süsd szép színesre.

A ledarált diót a cukorral, a tejszínnel, valamint a lereszelt citromhéjjal kever össze. Add hozzá a rumot és a mazsolát, majd a töltelékkel töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket össze. Ne tekerd, hanem hajtsd, ez adja a Gundel-palacsinta különlegességét!

Végül készítsd el a csokiöntetet is. Elsőként vízgőz felett olvaszd fel az étcsokoládét. Forrald fel a tejet, keverd bele a rumot és a folyós csokit. A vajat a tojássárgákkal, valamint a kétféle cukorral keverd habosra. Szórd bele a kakaót, és addig kevergesd, míg sima masszát nem kapsz. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, de még nem hideg, keverd hozzá a tojássárgás részt is. Kicsit tedd vissza a tűzhelyre, hogy rottyanjon egyet, majd öntsd nyakon a palacsintákat a finom mártással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése