Tökös-mákos és tökös-túrós rétes
A tésztához:
- 3 doboz 140 g-os kefir
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
A kenéshez:
A rudak lekenéséhez:
A túrós töltelékhez:
- 1/2 kg túró
- 1/2 kg főzőtök gyalulva, levétől kifacsarva
- ízlés szerint cukor
- 3 dl tejföl
A mákos töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 1/2 kg gyalult tök
- 3 dl tejföl
- ízlés szerint cukor
A tészta hozzávalóiból a kefireket és a tojásokat összedolgozzuk
kevés sóval, és annyi lisztet adunk hozzá (kb. 60 dkg), hogy rétestészta
állagú legyen. Cipót formálunk belőle és téglalap alakúra kinyújtjuk.
Olajból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat), kihűtjük
és a kinyújtott tésztára kenjük (ettől lesz majd leveles a rétesünk).
Felcsavarjuk, mint a bejglit és 6 részre osztjuk. Mindegyiket egyenként
kinyújtjuk, olajjal lekenjük és a kívánt töltelékkel megtöltjük.
Feltekerjük, tepsibe helyezzük, mindegyik rudat olajjal lekenjük és
sütjük. Amikor szép piros, akkor kész.
Kivesszük a sütőből, kicsit megszórjuk porcukorral, konyharuhával
letakarjuk, kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és
porcukorral hinthető.
Vass Lászlóné receptje.
Forrás:
http://webcukraszda.hu/tokos-makos-es-tokos-turos-retes/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése