Ferdinánd tekercs
- 60 dkg liszt
- 6 tojássárgája
- 6 dkg élesztő
- csipet só
- tej
- 25 dkg vaj
- cukor
- vaníliás cukor
- mazsola (elhagyható)
A lisztet összegyúrjuk a kevés nagyon cukros tejben megfuttatott
élesztővel, majd összedolgozzuk egy csipet sóval, a tojások sárgájával
és annyi tejjel, amennyit felvesz, hogy rétestészta keménységű legyen
(se nem lágy, se nem kemény). 1 órát pihentetjük. Közben a vajat
kikavarjuk a cukorral és vaníliás cukorral. Ki milyen édesen szeretné. A
tésztát vékonyra nyújtjuk, rákenjük a krémet, megszórhatjuk mazsolával,
és feltekerjük. 3 cm széles darabokra vágjuk. A tekercseket megkenjük
olvasztott zsírral, és hézagosan a kizsírozott tepsibe vagy lábasba
rakjuk. 20 percet még kelni hagyjuk, majd 200°C-on szép pirosra sütjük.
Akkor jó, amikor a teteje már majdnem szinte megég, mert az alján
akkorra karamellizálódik a cukor. Ha nem akarjuk, hogy túlságosan piros
legyen a teteje, a sütés vége felé tegyünk rá sütőpapírt. Ha megsült,
tálcára borítjuk. Sülés közben lehet cukros tejjel vagy cukros
tejszínnel locsolgatni, ezt a tippet nemrég kaptam, majd én is
kipróbálom.
Forrás:
http://webcukraszda.hu/ferdinand-tekercs/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése