Oldalak

2013. május 19., vasárnap

Krumplis pogácsa

- Krumplis pogácsa 


Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 4 főre
  • 1 kg burgonya
  • kb. 25 dkg liszt
  • 3 nagy tojás



ajánlat
Ez egy olyan fogás, amit dédikénk tartalmas levesek mellé készített, de mint a fenti történetben is leírtam, ettük mi ezt desszertként is, és egyáltalán, csak úgy, ha csemegére vágytunk.
Az érdekessége annyi, hogy így natúran is megállja a helyét, de édesen, és sósan is finom. Nagypapám pl. sokszor ette fokhagymás tejföllel, ilyen-olyan módon ízesített túróval, vagy sajttal.
Nekünk dédike mindig mást adott mellé: cukros mákot vagy diót, lekvárt, mézet.
Én általában egyszerűen csak porcukorral szórom meg, de szeretem így is, úgy is.
A zsírban sütés valószínűleg nem mindenkinek szimpatikus, de az én dédikém szinte mindent azzal készített, mert neki az volt a háznál. Igaz, az még "biodisznóból" készült. :-) Ezt a pogit pedig kimondottan így szeretem, ha másban sütöm, valahogy egészen más lesz az íze.
elkészítés
  1. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és ha megfőtt, leszűrjük róla a vizet.
  2. A burgonyát finomra áttörjük, majd beleütjük a tojásokat. (Ha kisebbek a tojások, több is mehet bele, az enyémek most hatalmasak voltak.)
  3. Hozzáadunk egy csipet sót, és kb. 25 dkg lisztet, de inkább csak apránként, hogy lássuk, mennyit vesz fel a burgonyánk. Könnyű, lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad, és könnyű vele dolgozni.
  4. Lisztezett deszkán előbb kis golyókat formálunk a tésztából, majd tenyérrel ellapítgatjuk őket, kb. fél cm vastagra. Nem baj, ha egyik kisebb, másik nagyobb lesz. :-)
  5. Egy serpenyőben kevés zsírt forrósítunk. (Nem kell, hogy a zsír ellepje a pogácsákat!) Hasonlóképpen sütjük, mint a palacsintát, ha pirosodik, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is megsütjük.
kapcsolódó cikkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése