Oldalak

2013. május 17., péntek

Vulkán zsemle

Vulkán zsemle

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 300 ml langyos víz
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 6 dkg olvasztott Rama margarin
Töltelék:
  • 10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász
  • 10 szelet sajt, trappista, vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele)
  • 10 szelet sonka
Főzéshez:
  • 1 liter víz
  • 40 g szódabikarbóna
Tetejére:
  • szezámmag
Elkészítése:
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra, majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.
Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet. Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.
Éles késsel kb 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Bármivel lehet tölteni, a sajtot nem érdemes kispórolni belőle. A kolbásznak is szerepe van a sajt mellett benne, mert a kisülő zsír és a sajt ami miatt vulkánszerű lesz mire megsül.
Vulkán zsömle recept fotó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése