Vulkán zsemle
Hozzávalók:
Tésztához:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 300 ml langyos víz
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 6 dkg olvasztott Rama margarin
- 10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász
- 10 szelet sajt, trappista, vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele)
- 10 szelet sonka
- 1 liter víz
- 40 g szódabikarbóna
- szezámmag
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra, majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.
Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet. Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.
Éles késsel kb 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Bármivel
lehet tölteni, a sajtot nem érdemes kispórolni belőle. A kolbásznak is
szerepe van a sajt mellett benne, mert a kisülő zsír és a sajt ami miatt
vulkánszerű lesz mire megsül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése